Muzeum Vysočiny Třebíč

Historické kočárky a kolébky 1880–1980
ze sbírky Muzea Vysočiny Pelhřimov

Výstava představuje část sbírky historických kočárků a kolébek z let 1880–1980, kterou Muzeum Vysočiny Pelhřimov zakoupilo v roce 2015 od soukromé sběratelky Miloslavy Šormové. Ze souboru 70 kusů je v Třebíči prezentováno celkem 42 historických kočárků a kolébek. Část sbírky je dále vystavena ve stálých expozicích hradu Kámen, který je pobočkou Muzea Vysočiny Pelhřimov.

V roce 2019 byla sbírka kočárků a kolébek zpracována do současné podoby výstavy a v rámci přeshraniční spolupráce úspěšně prezentována v muzeu Nostalgiewelt v rakouském Eggenburgu.

Výstava zahrnuje kočárky a kolébky nejrůznějšího provedení i materiálů – proutěné, prošívané látkové, koženkové, a dokonce pletené z bužírky. Součástí kolekce jsou i takzvané loutkové kočárky určené pro panenky, které věrně kopírují své předlohy.

Jednotlivé exponáty tvoří základní historickou vývojovou řadu dětských kočárků od košatiny s loukoťovými koly, přes princezky a nízké kočárky oblíbené kolem poloviny minulého století až po koženkový kočárek na vysokém podvozku vyráběný v osmdesátých letech 20. století. Nechybějí ani dětské kolébky, včetně mohutné kolébky pro dvojčata, nebo kolébky na hraní pro panenky.

Výstava je doplněna ukázkami hraček, dětského oblečení a dalších předmětů denní potřeby ze sbírek Muzea Vysočiny Třebíč převážně z 20. století a fotografiemi dobových kočárků, které na výzvu muzea poskytla u příležitosti výstavy také třebíčská veřejnost.