Muzeum Vysočiny Třebíč

Jarní cyklus přednášek

Název: Divoký zelinář aneb rostliny z divočiny jako jídlo koření i lék

Termín: 5. 3. 2024, 17:30

Ing. Radomír Němec, Ph.D., Jihomoravské muzeum ve Znojmě

Vyražme poznávat chutě planých rostlin, které rozhodně nejsou „plané“ a je jich až překvapivě široká škála. Chodit pro jídlo do přírody místo do regálů supermarketů se může zprvu zdát nepatřičné, po nějaké době ale zjistíme, že je to vlastně zábava. Vraťme divoké rostliny zpět na náš jídelníček, kam odjakživa patřily.

 

Název: O vlhách – klenotech oblohy

Termín: 19. 3. 2024, 17:30

Mgr. Ondřej Kauzál, Ústav biologie obratlovců, Studenec

Vlhy jsou neobyčejnou skupinou ptáků. Blízké příbuzné ledňáčků, které se však specializují na žahadlový hmyz. Tyto létající drahokamy a zvláštnosti z jejich života a neobyčejný příběh rozšíření naší jediné vlhy – vlhy pestré – Vám představí nadšený ornitolog Ondřej Kauzál z Ústavu biologie obratlovců ve Studenci.

 

Název: Hrdelní právo a jihomoravské šibenice

Termín: 2. 4. 2024, 17:30

Prof. PhDr. Josef Unger, CSc. a kolektiv, Masarykova univerzita, Brno

Přednáška je věnována hrdelnímu právu ve středověku a raném novověku. Budou představeny výsledky archeologických výzkumů šibenic u Tišnova, Slavkova, Ivančic, Bystřice nad Pernštejnem svědčící o jejich konstrukci a popravených. Pozornost bude věnována i dvěma třebíčským šibenicím.

 

Název: Lubomír Nový – filozof v neklidné době

Termín: 16. 4. 2024, 17:30

Mgr. Jaroslava Kacetlová, Ph.D., Archiv Masarykovy univerzity, Brno

Lubomír Nový (Třebíč 1930–1996 Brno) byl mezinárodně uznávaným filozofem, který působil na filozofické fakultě brněnské univerzity. Zabýval se filozofií T. G. Masaryka a revizí metod marxistické filozofie. Za jeho postoje mu byla v roce 1970 zakázána činnost. Životní osudy, názorový vývoj a bohatý myšlenkový svět Lubomíra Nového dokumentuje jeho osobní fond uložený v Archivu Masarykovy univerzity.